Met zijn stamppot ‘Winter Wonderland’ is Rob Kramer uit Venlo vandaag de grote winnaar van de kookwedstrijd ‘Wie maakt het Lekkerste Stamppotje met Minder Zout’. Initiatiefnemers van deze wedstrijd zijn Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Nierstichting. Met deze vak-wedstrijd willen zij de Nederlandse horeca bewuster maken van koken met minder zout. Vanmiddag gingen 7 finalisten op Horecava de strijd met elkaar aan. Rob Kramer won overtuigend en ontving zijn prijs uit handen van juryvoorzitter en SVH Meesterkok Menno Post.
Juryvoorzitter Menno Post: “De winnaar sprong er wat ons betreft écht bovenuit. Zijn stamppot met pompoen, bleekselderij en granaatappel heeft karakter. Alle smaakelementen komen aan bod: feta voor het zout, een hazelnootje voor het krokante en mooi op smaak gebracht met komijn en chili koriander.”
Een blije winnaar Rob Kramer: “Ik ben echt bizar blij. Binnen ons bedrijf zijn wij sinds een jaar bezig met zoutbewust koken. Ontzettend leuk om tijdens deze wedstrijd te laten zien wat we kunnen met stamppot. Ik ben trots dat de jury mijn gerecht zo lekker vindt en op smaak waardeert.”
Per persoon eten wij op jaarbasis een kilo teveel zout en dat is slecht voor je nieren. Tom Oostrom (directeur Nierstichting): “Zout zit veelal verwerkt in alledaagse producten en gerechten. Ruim 1,7 miljoen Nederlanders hebben chronische nierschade. Te veel aan zout heeft hier een belangrijk aandeel in. Minder zout helpt nierschade voorkomen.”
Daarom maken KHN en de Nierstichting zich sterk om de horeca te inspireren bewuster om te gaan met zout. Vandaag vond daarom voor de eerste keer de Lekkerste Wedstrijd Stamppot met minder zout plaats. Zeven koks stonden in de finale en bewezen dat een gerecht als stamppot, waar relatief veel zout in wordt verwerkt, ook met veel minder erg lekker is. De vakjury bestond uit SVH Meesterkok Menno Post, Telegraaf culinist Felix Wilbrink en foodvlogger Taurai Becker, gespecialiseerd in koken zonder zout.
Antonio van den Hengel, landelijk bestuurslid van KHN: “Vanuit de horeca willen we een bijdrage leveren aan een gezonder Nederland. En dat kan onder meer door bewuster met zout om te gaan. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat mensen minder zout eten als ze uit eten gaan. Met de Lekkerste Stamppot met minder Zout willen we het onderwerp onder de aandacht brengen van horecaondernemers en hun koks. En ze enthousiasmeren om mee te doen aan de Nierstichting Restaurant Driedaagse op 12, 13 en 14 maart. Ik hoop dat er dit jaar nog meer restaurants mee doen. Vorig jaar was het al een succes; 3500 gasten genoten van een zoutbewust menu bij meer dan 100 restaurants. Onze ambitie is dat er dit jaar meer dan 200 restaurants deelnemen.”
De Nierstichting maakt gebruik van cookies. Dit doen we om onze site persoonlijker en gebruikersvriendelijker te maken, voor analyse doeleinden en om onze campagnes op bezoekers af te stemmen. Meer hierover in ons privacy statement. Door op ‘Cookies accepteren’ te klikken of door verder gebruik te maken van de website stem je in met de plaatsing van cookies. Je kunt de cookies ook weigeren, helaas kunnen we dan niet garanderen dat de website goed blijft werken.
We kunnen vragen om cookies op uw apparaat te plaatsen. We gebruiken cookies om ons te laten weten wanneer u onze websites bezoekt, hoe u met ons omgaat, om uw gebruikerservaring te verrijken en om uw relatie met onze website aan te passen.
Klik op de verschillende rubrieken voor meer informatie. U kunt ook enkele van uw voorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze websites en de services die we kunnen bieden.
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om u diensten aan te bieden die beschikbaar zijn via onze website en om sommige functies ervan te gebruiken.
Omdat deze cookies strikt noodzakelijk zijn om de website te leveren, heeft het weigeren ervan invloed op het functioneren van onze site. U kunt cookies altijd blokkeren of verwijderen door uw browserinstellingen te wijzigen en alle cookies op deze website geforceerd te blokkeren. Maar dit zal u altijd vragen om cookies te accepteren/weigeren wanneer u onze site opnieuw bezoekt.
We respecteren volledig als u cookies wilt weigeren, maar om te voorkomen dat we u telkens opnieuw vragen vriendelijk toe te staan om een cookie daarvoor op te slaan. U bent altijd vrij om u af te melden of voor andere cookies om een betere ervaring te krijgen. Als u cookies weigert, zullen we alle ingestelde cookies in ons domein verwijderen.
We bieden u een lijst met opgeslagen cookies op uw computer in ons domein, zodat u kunt controleren wat we hebben opgeslagen. Om veiligheidsredenen kunnen we geen cookies van andere domeinen tonen of wijzigen. U kunt deze controleren in de beveiligingsinstellingen van uw browser.
Deze cookies verzamelen informatie die in geaggregeerde vorm wordt gebruikt om ons te helpen begrijpen hoe onze website wordt gebruikt of hoe effectief onze marketingcampagnes zijn, of om ons te helpen onze website en applicatie voor u aan te passen om uw ervaring te verbeteren.
Als u niet wilt dat wij uw bezoek aan onze site volgen, kunt u dit in uw browser hier uitschakelen:
We gebruiken ook verschillende externe services zoals Google Webfonts, Google Maps en externe videoproviders. Aangezien deze providers persoonlijke gegevens zoals uw IP-adres kunnen verzamelen, kunt u ze hier blokkeren. Houd er rekening mee dat dit de functionaliteit en het uiterlijk van onze site aanzienlijk kan verminderen. Wijzigingen zijn pas effectief zodra u de pagina herlaadt
Google Webfont Instellingen:
Google Maps Instellingen:
Google reCaptcha instellingen:
Vimeo en Youtube video's insluiten:
De volgende cookies zijn ook nodig - U kunt kiezen of u ze wilt toestaan:
U kunt meer lezen over onze cookies en privacy-instellingen op onze Privacybeleid-pagina.
Privacybeleid
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!