Lekker koken zonder zout

Koninklijke Horeca Nederland en de Nierstichting dagen Nederlandse chefs uit om met minder zout de lekkerste wintersoep te maken. Het doel van de wedstrijd is om de horeca te laten zien dat koken met minder zout ook echt lekker kan zijn en ook nog eens goed voor de gezondheid. Tijdens de Horecava 2020 koken de finalisten hun wintersoep voor een vakjury, die aansluitend de winnaar kiest. De wedstrijd maakt onderdeel uit van De Lekkerste Wedstrijden 2020.

Een stevige soep die de trek stilt, smaakpapillen prikkelt en de mens verwarmt op koude dagen zijn karaktereigenschappen van een échte wintersoep. Vaak wordt deze maaltijd bereid met onnodig veel zout . Denk aan zout vlees, kunstmatige smaakversterkers,  bouillonblokjes, kaas en toegevoegd zout: niet bepaald bevorderlijk voor een goede gezondheid. Daarom ligt de focus bij De Lekkerste Wedstrijden 2020 op aandacht voor verse ingrediënten en alternatieve, gezonde smaakmakers. In samenwerking met de Nierstichting, roept KHN daarom koks op om de lekkerste wintersoep te maken, met aandacht voor pure smaken en minder zout.

Ongezond

Nederlanders eten te veel zout. Op jaarbasis ongeveer een kilo te veel per persoon. Ruim 1,7 miljoen mensen in ons land heeft chronische nierschade, wat neerkomt op 10% van de bevolking. Het gebruik van te veel zout heeft hier een aandeel in. Minder zout helpt nierschade voorkomen.

Meedoen

Alle chefs in Nederland kunnen deelnemen aan ‘De Lekkerste Wintersoep’. Aanmelden kan tot 30 november aanstaande. Het deelnameformulier en de voorwaarden zijn te vinden op www.delekkerstewedstrijden.nl/wintersoep. Uit alle inzendingen worden de beste recepten geselecteerd. De finalisten bereiden op dinsdag 14 januari op de Horecava in Amsterdam hun wintersoep op een podium. Waarna ze hun gerecht presenteren en laten proeven. De vakjury kiest vervolgens direct de winnaar.

Primeur

Met hetzelfde doel organiseerden KHN en de Nierstichting vorig jaar de vakwedstrijd ‘Het Lekkerste Stamppotje’. De eerste prijs ging toen naar de Limburgse Rob Kramer. Met de speciale vakwedstrijden, waarin minder zout koken centraal staat, hopen KHN en de Nierstichting koks ook te inspireren deel te nemen aan de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Deze vindt landelijk plaats in de week van 23- 29 maart 2020.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *